Omgeving

 

Open je hart voor Wieringen 
Vis, vogels, vertier, vermaak, verpozen. Het eiland Wieringen heeft al menig hart gestolen. Wie er eenmaal ‘voet aan wal’ heeft gezet, keert onherroepelijk terug. Omdat er rust te vinden is, maar ook reuring. Waar je je longen kunt vullen met de schoonste lucht van Nederland. 

Wieringen is het voormalige Zuiderzee-eiland waar Hippolytushoef in vroeger tijden de hoofdplaats van was. Het heeft een hele rijke historie. Het ligt hoog, het is glooiend en daarmee uitermate in trek bij wandelaars en fietsers. Bovendien zorgt de hoge ligging ervoor dat het een heerlijke stek is voor wadvogels. 

Walhalla voor vogels en hun liefhebbers
Op het Wad, dat tussen Wieringen en Den Helder ligt, overwinteren diverse vogels, vullen er hun magen voor de barre, lange vlucht naar het zuiden in de winter en komen in het voorjaar terug om er hun kroost groot te brengen. Een walhalla dus! Den Oever, hoofdstad van de zeeverse vis
Verser dan vers kun je het niet vinden. Kotters varen af en aan. Op zondagavond (of maandag in alle vroegte) het Wad of de Noordzee op en meestal vrijdag terug met een afgeladen ruim. Botermals, zeevers, zo van het dek. Dat is de vis die je op zaterdagochtend in de visafslag van Den Oever kunt kopen. 

Zeehonden spotten, voeten in het slik of hengeltje uit
Hou je niet van vis, maar vind je zeehonden wel schattig, ga dan mee op een tocht over het Wad. Bekijk de bodem met al zijn geheimen of aanschouw de zeehonden die genieten van een paar zonnestralen. 

Nog leuker: trek je oudste schoenen aan en verken het Wad te voet onder leiding van een prof die je alles kan vertellen over dit unieke Unesco Werelderfgoed. 

En wil je ’s avonds genieten van een zelf gevangen visje? Ga dan mee met een sportvisboot. Er zijn tal van mogelijkheden vanaf de haven van Den Oever. 

Den Oever ligt op zo’n 7 kilometer van onze B&B. Dat kun je zelfs op de fiets nog af, als je wilt. Prut aan je laars of om je oren
Nog een kilometer of 2 verder dan Den Oever liggen twee bossen: het Robbenoordbos en het Dijkgatbos. Vooral die laatste is een prachtige plek voor mountainbikers. Kom je heel vroeg, doe dan wel een beetje kalm, want de reeën houden ook van hun ochtendrust. 

Het Robbenoordbos is een mooie plek voor een wandeling. Het is net groot genoeg voor een mooie tocht en net klein genoeg om niet te verdwalen. 

Sowieso is onze B&B de perfecte uitvalsbasis voor mooie wandel- of fietsroutes.

 

Geef me wind en zeilen
Hou je meer van watersport? Op nog geen 5 kilometer naar het westen ligt het Amstelmeer, waar je kunt zonnen, (leren) windsurfen, suppen, kiten of een bootje huren voor een zeil- of motortochtje op dit adembenemende meer. 

Er is een zandstrand en een grasveld aan het water. Beide stranden hebben een horecagelegenheid waar altijd wel iets lekkers te halen is. Even verderop is het kitesurfstrand. Maar natuurlijk kun je ook daar in alle rust je handdoek uitvouwen om te genieten van dit bijzondere meer. 

Weg van Wieringen 
Hoewel we vooral trots zijn op het vroegere eiland Wieringen, is er in de omgeving ook van alles te beleven wat de moeite waard is. 

Denk aan mooie stadjes als Medemblik, Hoorn, Enkhuizen of Schagen. Ze bieden stuk voor stuk allerlei mogelijkheden voor een dagje uit. Verder is een dagje Texel of Friesland van hieruit een leuke optie. Op 25 kilometer ligt bovendien het Noordzeestrand.

Een greep uit de mogelijkheden:

Hippolytushoef:
De Groot Recreatie 
Wieringer eilandmuseum Jan Lont

Westerland: 

Fietsen/mountainbikes en tochten

 

Den Oever:

Wad-Anders Waddenrecreatie 
Zeeverse vismarkt 
Flora en Visserijdagen 
Monument Afsluitdijk 

 

Kornwerderzand:
Kazemattenmuseum

Afsluitdijk Wadden Center 

 

Medemblik:
Bakkerijmuseum
Stoomtram Hoorn-Medemblik 
Kasteel Radboud 

 

Hoorn:

West-Fries museum
Museum van de 20e eeuw 

Enkhuizen:

Zuiderzeemuseum 

 

Anna Paulowna:
Dierentuin Landgoed Hoenderdaell

 

Den Helder:
Kinderboerderij Helderse Vallei
Kanoverhuur Den Helder
Marinemuseum 
Fort Kijkduin 
Stadsbrouwerij Helderse Jongens 
De Klimvallei
Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers